Vergeet wijn, kies thee bij je kerstdiner!

Vergeet wijn, kies voor thee bij je kerstdiner!

Thee wordt vandaag de dag steeds meer gecombineerd met heerlijke gerechten. Warme thee is een mooie culinaire drank en prima te combineren met een eenvoudige of extravagante hartige én zoete gerecht. Ideaal voor jouw kerstdiner dus!

Daarom hebben wij Kristin van Eetvelt, culinair theesommelier, gevraagd voor theetips bij typische kerstgerechten.

“Thee is zacht, subtiel en lekker en kan mooi gecombineerd worden met elk gerecht. De warme thee versterkt de geuren én smaken van het gerecht en maakt de smaak en beleving van je gerecht groter! Er zijn geen ingewikkelde regels, je houdt enkel rekening met het smaakbepalende ingrediënt.

Bovendien is thee niet-alcoholisch. Thee houdt je rustig en tegelijkertijd alert, prima toch!”

Gratin van pompoen en aardappel, kaas en een vleugje tijm

Dit heerlijke oven gerecht kan mooi gecombineerd worden met een zwarte Oolong uit Wuyishan. Deze thee komt van oorsprong uit een rotsachtige omgeving, dit samen met de bewerking van het theeblad hebben de Oolong een sterke en volle smaak gegeven. Perfecte thee om tegenwicht te geven aan dit stevige gerecht.

 

Vergeet wijn, ga voor thee bij het kerstdiner!

Verse zalm met sesam en groene asperges

Dit lekkere visgerecht kan mooi gecombineerd worden met een gele, grassige, licht zilte thee of een groene Oolong Tie Guan Yin. Deze thee heeft een zachte zoete geur van witte bloemen en gras die je gerecht naar het volgende niveau zal tillen!

 

Vergeet wijn, ga voor thee bij het kerstdiner!

Gevulde kwartel met truffel, witlof en spruitjes

Dit gerecht vraagt om de zachte en aardse smaken van Pu Erh (Shou Pu). De combinatie van de truffel met Pu erh is wonderlijk en de smaakintensiteit van de thee bokst mooi op tegen de overweldigende smaak van de ovengebakken kwartels.

 

Vergeet wijn, ga voor thee bij het kerstdiner!

Nog een paar algemene tips:

Zorg dat je de thee niet te bitter laat worden, dit doet afbreuk aan de mooie combinaties. En om de ultieme smaakervaring te beleven zorg je ervoor dat je de thee zachtjes laat infuseren op een theelicht en door de thee pas uit te schenken op het moment dat het gerecht opgediend wordt.

Wil je meer informatie over deze heerlijke gerechten en andere thee ideeën van Kristin? Bestel haar boek “Thee bij gerechten. Een culinaire belevenis” via haar website en volg haar op Facebook en Instagram.

Geniet van de kerst en eetsmakelijk!

Ps. Die gênante “iets te tipsy” momenten tijdens het kerstdiner zijn nu verleden tijd!