De trend van het moment: Kombucha

De trend van het moment: Kombucha

Kombucha is een heerlijk en gezond drankje en is, met enig geduld, gemakkelijk zelf te maken. Het drankje krijgt zijn zoetheid door middel van fermentatie. Laten we dus maar bij het begin beginnen.

Wat is fermentatie?

Fermentatie is het gebruiken van gistculturen en andere levende bacteriën om een nieuw product te maken. Dit klinkt minder lekker dan het is. De bacteriën eten als het ware bepaalde eigenschappen op en zetten dit om in een nieuwe smaak of nieuw product. Wanneer we het hebben over het maken van kombucha, noemen we deze bacteriën liefhebbend: “Scoby”.

“Ondertussen is het ook de bedoeling dat je je kleine Scoby af en toe nog wat nieuwe suiker geeft”

Maar wat is dan Kombucha?

Kombucha begint als een thee met suiker, veel suiker. De Scoby eet deze suikers op en zet ze om in zuren, enzymen, vitamine B en C. Super healthy dus!

Hier gaat aardig wat tijd overheen, dit kan wel zeven tot veertien dagen duren. Ondertussen is het ook de bedoeling dat je je kleine Scoby af en toe nog wat nieuwe suiker geeft, zo groeit hij sneller en sterker tot je een echte “zwam” op je kombucha hebt. Het hele proces kan nu weer van voren af aan beginnen.

Ben je nu ook benieuwd naar de rest? Of wil je kombucha proeven en meer te weten te komen over hoe het werkt om dit zelf thuis te maken? Tijdens het fesTEAval neemt YAYA Kombucha je tijdens de workshop mee in alle do’s en don’ts en leer je alle in’s en out’s over je Scoby, suikers en kombucha. Zeker niet overslaan dus!